torstai 16. huhtikuuta 2015

Neandertalilaiset maustoivat ruokansa yrteillä

Neandertalilaiset käyttivät tällaisia yrttejä.




Joel Kontinen

Museoiden ja koulun oppikirjojen kuvaukset neandertalilaisten elämästä ovat pahasti vanhentuneita. Mitä enemmän saamme heistä tietää, sitä fiksuimmilta he näyttävät.

Uusi hammastutkimus viittaa siihen, että neandertalilaiset maustoivat ruokansa kamomillalla ja kärsämöllä, joita luontaistuotekaupat edelleenkin suosittelevat.

Lihan lisäksi he söivät myös kalaa, vihanneksia, pähkinöitä ja villioliiveja.

Jotkut tutkijat arvelevat, että neandertalilaiset eivät aina tyytyneet käristämään ruokaansa nuotiolla vaan keittivät sitä padoissa. Nythän esimerkiksi luukeitosta on taas tullut suosittua.

Taidamme siis jäljitellä heidän ruokailutapojaan.

Tiedämme, että neandertalilaiset osasivat purjehtia, olivat taiteellisia ja keksijöitä.

Genesikseen perustuvan mallin mukaan neandertalilaiset olivat täysin ihmisiä. He olivat Nooan jälkeläisiä, jotka elivät vedenpaisumusta seuranneella jääkaudella Euroopan karuissa oloissa.

Lähde:

Brahic, Catherine. 2015. Neanderthal chefs may have spiced up menus with wild herbs. New Scientist 3017 (15.4.).